grote-schoonmaak-pc

fShare
0
Pin It

Bijgewerkt op 11 januari 2018

Schoon je pc eens grondig op

Je hebt het vaak niet eens in de gaten, maar tijdens het surfen op het internet wordt er meer rommel op je PC gezet dan je denkt. Wanneer je dit niet regelmatig bijhoudt en opschoont dan kan het resultaat hiervan een erg trage PC zijn, met alle gevolgen en problemen vandien.

 

Je doet jouwzelf en je PC er een groot plezier mee om regelmatig een Grote Schoonmaak van je PC (hierna te noemen: GSPC) uit te voeren.
Afhankelijk van hoe oud jouw PC is, hoe intensief je hem gebruikt, etc. kan dit –vooral wanneer je nog nooit een grote schoonmaak hebt uitgevoerd- de eerste keer een langdurig proces zijn. Maar geloof me, je zult verbaasd staan over de grote hoeveelheid overbodige rommel die er op jouw pc staat die hem veel trager maakt, en risico's op foutmeldingen vergroot.

Windows 7 en hoger

Deze uitleg van de GSPC geldt voor Windows 7, en hogere versies.
Er zijn meerdere manieren om een grote opruiming van je pc te doen, maar ik leg alleen deze uit. Ik leg je ook graag het hoe en waarom erbij uit zodat je niet alleen weet waar je mee bezig bent, maar ook omdat je dan in het vervolg de risico's op besmetting van je PC zoveel mogelijk kunt vermijden.
Laat je niet overweldigen door alle stappen die je moet nemen, want wanneer je dit een aantal malen gedaan hebt dan is het een fluitje van een cent.

 

Het hoeft alleen een beetje tijd te kosten

Om de grote schoonmaak van je pc uit te kunnen voeren ben je vier extra programmaatjes nodig. Deze zijn gratis te downloaden en te gebruiken.
Het is aan te raden om deze programma’s bij het downloaden in èèn en dezelfde map op te slaan, bijvoorbeeld in een speciaal aangemaakte map in mijn documenten met bijv. de naam Grote Schoonmaak PC, of op je bureaublad. Op die manier heb je ze bij de grote schoonmaak altijd bij elkaar staan.
Wanneer je na het aanklikken van de downloads gevraagd wordt of je toestemming geeft dat dit programma wijzigingen aanbrengt in jouw computer, klik dan op JA.

Voordat je begint met het volgen van de stappen:

  • Het is belangrijk dat je de grote schoonmaak van je pc in de volgorde zoals die hier staat beschreven uitvoert. In het rechtermenu vind je de stappen van de Grote Schoonmaak van je PC ook op volgorde.
  • Wanneer een bepaald programma al op je PC staat, en je wilt deze upgraden naar een nieuwere versie, dan kun je beter eerst het oude programma verwijderen en daarna het nieuwe programma installeren. Dus in plaats van het te overschrijven middeld het oude programma. 
  • Klik niet te snel door bij het installeren van een programma. Dit geldt overigens bij alle installaties van welk programma ook.
    Vaak wordt er tijdens de installatie van een programma gevraagd of je er extra functionaliteiten bij wilt installeren. Dit kan bijvoorbeeld een extra zoekbalk zijn in je browser, of een ander programma die er dan bij geïnstalleerd wordt. Deze vinkjes staan ook heel vaak standaard aangevinkt.
    Lees dus goed elk scherm tijdens de installatie voordat je op "Akkoord" of "Volgende" klikt. Dit kan je later een boel tijd besparen omdat je de rotzooi allemaal weer moet verwijderen (wat in sommige gevallen nog niet zo makkelijk gaat). 
  • De meeste links openen in een nieuw venster/tabblad. Wanneer je daar klaar bent dan kun je die vensters sluiten, en terugkeren naar de pagina waar je mee bezig was voor de volgende stappen van de GSPC.
  • Grotere afbeeldingen zijn verkleint. Wanneer je op de afbeeldingen klikt dan verschijnt er -waar relevant- een popup met een grotere afbeelding.

 

Log in, of registreer je gratis om een reactie te kunnen plaatsen.