grote-schoonmaak-pc

fShare
0
Pin It

Bijgewerkt op 11 januari 2018

GSPC Stap 1 - Scannen op virussen

De eerste stap van de grote schoonmaak van je pc is een virusscan te doen.
Hiervoor zijn verschillende gratis virusscans te downloaden.
Ik behandel hier Panda Free Anti-virus

warningWanneer je al een oudere versie van Panda Free Anti-virus op je PC hebt staan, verwijder deze dan eerst, bijvoorbeeld met Revo Uninstaller, en installeer daarna pas de nieuwe versie.

Je kunt Panda Free Anti-virus hier downloaden

Klik op de knop "Downloaden"

panda 001

Je wordt nu naar het download scherm gebracht.
Klik hier op "Download Now".

panda 002

Laat je in het volgende scherm niet in de war maken door alle andere grote groene downloadknoppen, want dit zijn downloads van andere software.
Let alleen op de ene regel dat je download zo zal gaan starten, en klik alleen op de link "restart the download" wanneer het echt te lang duurt voordat de download start.

Tevens heb je hier de mogelijkheid om een video tutorial te bekijken hoe je Panda Free Anti-virus moet installeren.
Hierbij moet je eerst wachten tot de gesponserde reclame voorbij is. Daar ben je uiteraard vrij in, maar je kunt ook gewoon hier verder lezen en zien hoe je Panda moet installeren.

panda 003

Tijdens de installatie van Panda wordt je gevraagd of je gebruik wlt maken van extra services waabij er meerdere programma's op je PC worden geïnstalleerd.
Let op! Deze functies staan standaard aangevinkt. Wanneer je dit niet wilt, vink deze dan uit. 
Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van al die zogenoemde "handige extraatjes" want je krijgt dan bijvoorbeeld een extra Panda zoekbalk in je browser, en die dingen ben ik niet echt nodig. En het is toch weer een zwaardere belasting voor mijn PC.
Maar je kunt ze uiteraard aangevinkt laten staan wanneer je die functies wel erbij wilt hebben.
Klik daarna op Accepteren en Installeren.

panda 004

Na de installatie, en bij het openen van Panda kun je een popup in de hoek van je scherm krijgen met het laatste nieuws, voor het geval dat er is.
Deze meldingen kun je later bij de instellingen uitschakelen.
Je krijgt ook de mogelijkheid om een account te aciveren. Dit is niet verplicht, en je kunt gewoon het email veld leeglaten en op "Sluiten" klikken wanneer je dit niet wilt.

panda 005


In het hoofdscherm van Panda zie je rechtsboven de meldingen staan [1]. Deze zijn hetzelfde als die wat je rechts onderin de hoek hebt gekregen, of krijgt wanneer je dit niet hebt uitgeschakeld.
Open de instellingen door op de streepjes in de linkerbovenhoek [2] te klikken.

panda 006


Klik in het volgende scherm op "Instellingen".

panda 007

Bij de Instellingen zie je verschillende tabbladen waar je nog wat dingen van de standaard instellingen kunt veranderen wanneer je dit wilt. 
Het eerste deel bij "Algemeen" heeft betrekking op je Panda account wanneer je je email-adres bij het opstartscherm hebt ingegeven.
Wanneer je dit niet hebt gedaan dan kun je dit gewoon zo laten staan.

panda 008a

Wanneer je wat verder naar onderen scrolt dan heb je de mogeijkheid om updates op te halen [1].
In principe is dit met een nieuwe downoad/installatie niet nodig omdat op de sites van dergelijke programma's al vaak de laatste versie met de nieuwste updates wordt aangeboden.
Mocht je hier nu de volgende keer wel voor kiezen, dan verschijnt er een datum naast de Nu Updaten knop  met de daum van je laatste updates [1a].

Onder de updates kun je kiezen of je wel of geen meldingen wilt ontvangen wanneer je op een full-screen ergens mee bezig bent. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je aan het gamen bent, of een video van YouTube op een volledig scherm aan het bekijken bent.
De zin staat er wat krom naar mijn mening want je moet dit juist aan laten staan wanneer je GEEN meldingen op een full-screen wilt ontvangen.

panda 008b

Wanneer je bij Instellingen/Algemeen helemaal naar beneden scrollt dan kun je nog een apart logboek aanmaken waar je logs en uitgebreide informatie over die logs zullen worden geplaatst [3]. Dit kun je in principe zo laten.

Als laatste kun je dan nog beslissen of je wel of geen Panda nieuws wilt ontvangen [4]. Dit is een persoonlijke keuze.

panda 008c

Bij het tabblad "Antivirus" kun je verder nog je voorkeuren voor het scannen zelf instellen.
Het enige wat ik hier altijd verander aan de standaard instellingen is dat ik gevraagd wil worden of een virus geneutraliseerd mag worden.
Uiteraard zeg ik daar dan altijd Ja op, maar ik blijf er graag van op de hoogte of er iets geneutraliseerd is, en wat dat dan is.
Maar je kunt dit ook op OFF laten staan zodat Panda een gevonden virus automatisch in quarantaine zet.

panda 009a

Je kunt uitzonderingen van bestanden en mappen opgeven die Panda tijdens het scannen moet overslaan.
Via de knop "Toevoegen" kun je dan bladeren op bestanden en mappen op je PC die je aan de uitzonderingen wilt toevoegen.

panda 009b

Tot slot kun je bij het tabblad .USB bescherming nog aangeven of je apparaten die via de USB aansluiting op je PC worden aangesloten wilt laten scannen.
Het is verstandig om dit op de standaard instellingen te laten staan.
Klik op Terug om het scannen te starten.

panda 010

Nu kun je in principe meteen beginnen met scannen. Over het algemeen is een scan van alleen de kritieke gebieden voldoende, tenzij er iets ernstig mis is met je PC, of wanneer je vermoed dat er een virus zit op een ander station of apparaat zoals bijvoorbeeld een USB stick, externe harde schijf, etc.
In dat geval kun je een volledige scan laten doen, of aangepaste mappen laten scannen. Dit geldt ook voor wanneer het al een hele poos geleden is dat je pc grondig is gescand.

panda 011

Na het scannen kun je nog een gedetailleerd rapport bekijken van de scan voor het geval Panda virussen of bedreigingen gevonden heeft.
Daarna kun je Panda sluiten. Je pc is nu voortdurend op de achtergrond beschermd door Panda, mits je de standaard instellingen niet hebt veranderd.

panda 013

 

Log in, of registreer je gratis om een reactie te kunnen plaatsen.